Motionstrappan

Mitt i Ingå bycentrum finns en motionstrappa. Det är 100 meter till närmsta butik och 130 meter till kyrkan. Trappan är 106 meter lång med en trapphöjd på 13 cm, och den har 128 trappsteg. Från toppen finns en mäktig havsutsikt ut över kyrkfjärden.

Jochim Donner är en aktiv pensionär i Ingå. Han är med i styrelsen i Pro Ingå rf, som bland annat har som mål att utveckla Ingå enligt de boendes önskemål. Ett av dessa har varit väldigt efterfrågat – en motionstrappa.

Projektet påbörjades genom att söka tillstånd att bygga trappan på Ingå församlings mark – Prästgårdsberget. Med församlingens godkännande blev projektets nästa steg att söka finansiering. Föreningen vände sig till Sparbanksstiftelsen i Ingå.

– När vi fick en rejäl summa från Sparbanksstiftelsen i Ingå kunde projektet bli av. Efter det blev ett trovärdigt projekt, och med det startkapitalet började vi även få företagsfinansiering, berättar Donner.

Trappan ritades och byggdes av lokala företag, och är unik i sitt slag. Man har ritat in trappan enligt terrängen i naturen. Det finns flera avsatser varav två är utrustade med bänkar.

Det färdiga projektet har fått enbart positiv feedback – allt från ungdomar till toppidrottare till pensionärsföreningen, som var glada över hur lättillgänglig trappan var även för de äldre. Trappan har också lockat besökare från andra kommuner i närheten och sommargäster som kommit längre ifrån.

– Sparbanksstiftelsen är en viktig institution i Ingå. De är med i många projekt som ordnas i kommunen, och de hjälper till att utveckla och förbättra vår livsmiljö. De hade en avgörande roll för att projektet skulle gå att slutföra, säger Donner.