Kuntoportaat

Kuntoportaat

Kuntoportaat sijaitsevat keskellä Inkoon kirkonkylää. Niiltä on 100 metriä lähimpään kauppaan ja 130 metriä kirkolle. Portaat ovat 106 metriä pitkät ja yhden rapun korkeus on 13 senttimetriä. Kuntoportaissa on 128 askelmaa. Portaiden yläpäästä on mahtava merinäköala Kirkkolahdelle.

Jochim Donner on aktiivinen eläkeläinen Inkoossa. Hän on mukana Pro Inkoo ry -yhdistyksen hallituksessa. Yhtenä yhdistyksen tavoitteista on kehittää Inkoota asukkaiden toiveiden mukaan. Yksi toiveista on ollut erityisen suosittu – kuntoportaat.

Projekti sai alkunsa rakennusluvan anomisesta Inkoon seurakunnan mailta Prästgårdsbergetiltä. Seurakunta hyväksyi luvan ja projektin seuraavaksi vaiheeksi tuli rahoitus. Yhdistys kääntyi Inkoon Säästöpankkisäätiön puoleen.

– Saimme reilun kokoisen summan Inkoon Säästöpankkisäätiöltä, minkä avulla projekti voitiin todella aloittaa. Rahoitus teki projektista uskottavan ja alkupääoman jälkeen aloimme saada sille myös yritysrahoitusta, kertoo Donner.

Lajissaan ainutlaatuiset portaat piirsi ja rakensi paikallinen yritys. Portaat rakennettiin luontoon maan pinnan muodon mukaisesti. Portaiden varrella on useita levähdystasanteita ja kahdella tasanteista on penkit.

Valmis projekti on saanut pelkästään myönteistä palautetta – kaikki aina nuorista huippu-urheilijoihin ja eläkeläisyhdistyksiin ovat iloinneet siitä, miten portaat ovat helppokulkuiset, etenkin iäkkäämmille kuntoilijoille. Portaat ovat houkutelleet vierailijoita myös muista lähialueiden kunnista. Kesällä vieraita on tullut myös kauempaa.

– Säästöpankkisäätiö on tärkeä instituutio Inkoossa. Se on mukana monessa kunnassa järjestettävässä projektissa ja säätiön kautta asukkaiden elinympäristöä kehitetään ja parannetaan. Säätiöllä oli ratkaiseva rooli projektin loppuun saattamisessa, kertoo Donner.

Monitoimihalli Nylund Arena

Inkoosta on puuttunut paikka, jossa urheilua voi harrastaa vapaa-ajalla ja ammattimaisesti. Ryhmä vanhempia päätti muuttaa asian ja perusti voittoa tavoittelemattoman yhdistyksen vuonna 2009, Inkoon Halliyhdistys ry:n. Clas Heerman on yhdistyksen puheenjohtaja.

– Kaikki alkoi siitä, että Lasse Ahlbäck, joka on kotoisin Pohjanmaalta, ja Martin Pedersen, joka on tanskalainen, kehittivät ajatuksen monitoimihallin rakentamisesta. He kokosivat yhteen ryhmän, johon minä liityin, ja yhdessä aloimme tehdä suunnitelmia projektille ja hakea tukea sponsoreilta ja säätiöiltä, kertoo Heerman.

Rahoitusta haettiin Inkoon Säästöpankkisäätiöltä, joka myönsi tuen hallin rakentamiseen. Myöhemmin alueelle on syntynyt myös muita projekteja, joita säätiö on tukenut – alueelle on rakennettu muun muassa tekonurmikenttä ja varastorakennus koneille, varaosille ja työkaluille, joita tarvitaan alueen ylläpitämisessä. Säätiö on tukenut yhdistystä myös parannus- ja huoltotöihin tarkoitetulla avustuksella.

– Säätiön tuella on ollut valtava merkitys, jotta hallin rakentaminen ja muut projektit ovat toteutuneet. Tukisummat ovat olleet sen verran suuria, että olemme uskaltaneet ja voineet jatkaa projekteja.

Halli on osoittautunut menestykseksi inkoolaisten keskuudessa ja se on saanut jopa urotekopalkinnon rakentamisen jälkeen. Alueella on laskettu käyvän 45 000 vierailijaa vuodessa. Kävijöissä on treenaajia, vanhempia ja paikan päällä käyvää yleisöä. Osa vierailijoista tulee kauempaa, kuten Kirkkonummelta, tai muista lähellä sijaitsevista kunnista.

– Yksi rakentamisen tausta-ajatuksista oli se, että alue olisi avoin ja käytettävissä kaikille aukioloaikoinaan, edellyttäen, että halli tai kentät eivät ovat varattuja.

Muumileikkipuisto

Inkoon uusin nähtävyys on muumileikkipuisto. Kyseessä on kunnallinen projekti, jossa Inkoon Säästöpankkisäätiö on toiminut rahoittajana. Inkoon kunnanhallituksen puheenjohtaja Henrik Wickström kertoo, kuinka projekti sai alkunsa.

– Inkoon lapsiperheet ovat kaivanneet luonnollista kohtauspaikkaa keskustaan. Inkoon kunta päätti rakentaa leikkipuiston. Halusimme tehdä jotain erilaista puistoon, ja saimme spontaanisti ajatuksen luoda leikkipuistoon Muumi-teema. Otimme yhteyttä Lappset-nimiseen yritykseen, jolla oli valikoimissaan muumiteemaisia leikkipuistovarusteita.

Kun tuli selväksi, että leikkipuistoon tulisi Muumi-teema, pystyi kunta viemään asiaa eteenpäin ja hakemaan rahoitusta. Yhteyttä otettiin Inkoon Säästöpankkisäätiöön, jossa oltiin iloisia osallistumisesta projektiin. Se tulisi antamaan paljon iloa ja hyötyä lapsille.

– Säästöpankkisäätiön tuki on ollut aivan ratkaisevaa tässä projektissa – ilman sitä projekti ei olisi toteutunut. Saimme nopean päätöksen säätiöltä, mihin emme olleet oikein varautuneet. Olemme kuitenkin iloisia, että kaikki meni niin nopeasti, koska olimme varautuneet siihen, että prosessista olisi voinut tulla pitkä. Inkoon Säästöpankkisäätiön kanssa oli sujuvaa ja mukavaa työskennellä, iloitsee Wik.

Kunnan lapsiperheet ja koulut ovat ottaneet leikkipuiston hyvin vastaan. Se on usein täynnä lapsia ja myös Inkoon kouluille on ollut suurta hyötyä puistosta.

– Olemme valtavan iloisia siitä, että koulut ovat pystyneet käyttämään leikkipuistoa oppimisympäristönä. Puistossa on mahdollisuuksia kiipeillä ja meri on lähellä. Kirjasto on aivan puiston vieressä, mikä tekee leikkipuistosta hyvän retkikohteen.
Projektin myötä Inkoon kunta ja Inkoon Säästöpankkisäätiö ovat tehneet ensimmäistä kertaa työtä yhdessä. Kiitos leikkipuiston menestyksen, tulee kunta osallistumaan mielellään säätiön kanssa useisiin muihin projekteihin tulevaisuudessa.